Berenklauw:
Berenklauw of reuzenberenklauw of fluitenkruid? Welke plant is het nou? En welke was nou pijnlijk?
Ik ga het je proberen te laten zien.
Fluitenkruid is één van de eerste witte bloemetjes bloeier in de bermen, april tot juni, en wordt tot ongeveer 150 cm hoog. De bladeren van deze plant vind ik een beetje een soort van veer of varenachtig. Deze plant dankt zijn naam omdat je tegen het einde van de bloeitijd van de stengel een fluitje kan maken doordat deze hol is. Je moet dan wel héél zeker weten dat het fluitenkruid is.
De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober en wordt ongeveer net zo hoog als het fluitenkruid 150 cm. De bladeren, waar deze plant zijn naam door heeft gekregen, lijken een beetje op een grote klauw. De bloemetjes zijn ook wit net als het fluitenkruid maar staan meer als een parasolletje. Op de plant zitten haartjes die jeuk en huidirritatie kunnen veroorzaken. Als je in aanraking bent geweest met deze plant was de huid goed met zeep en lauw water. Dit kan het beste met stromend water, uit de kraan of onder de douche. Houd de aangedane huid daarna ongeveer een week uit de zon. Komt de huid toch in aanraking met zonlicht en ontstaan er blaren of brandwonden? Smeer deze dan in met brandwondenzalf en verbind ze om infecties te voorkomen.
De reuzenberenklauw die moet je echt vermijden. Deze plant doet zijn naam eer aan, de reuzenberenklauw kan wel 4 á 5 meter hoog worden en bloeit van juni tot augustus. Het grootste verschil met de gewone berenklauw zijn de rode vlekken op de stengels. Daar kun je deze variant dus aan herkennen. De bladeren en de bloemetjes zijn natuurlijk ook véél groter.
De reuzenberenklauw kan voor grote narigheid zorgen. De haartjes die deze plant op de stengel heeft zijn zo stijf dat ze de huid kunnen verwonden. Daarbij breken die haartjes af, waarna er sap vrijkomt. In combinatie met zonlicht kan dit sap niet alleen jeuk, maar ook grote blaren, brandwonden en soms zelfs een bloedvergiftiging veroorzaken. Nog erger zijn de gevolgen wanneer de haartjes in de ogen komen. Dit kan namelijk zelfs leiden tot permanente blindheid.
Hierboven staat alles beschreven voor mensen maar voor onze honden geven deze planten en dan met name de reuzenberenklauw dus ook grote problemen.
De volgende symptomen kunnen verschijnen wanneer je hond in aanraking is geweest met berenklauw:
*Zwelling
*Rode tot roze vlekken
*Bulten
*(Brand)blaren
*In ernstige gevallen wonden of beschadigde huid
De hond heeft meestal geen jeuk.
Vooral de kortharige honden kunnen er meer last van op hun lijf hebben, maar ook de hoofden van onze honden. Neus, mond en ogen kunnen er gevoelig voor zijn. Behandeling hetzelfde als bij mensen en liefst even naar de dierenarts.
Bij de reuzenberenklauw weet je zeker dat je samen schade oploopt, dus blijf daar echt bij uit de buurt. (Google maar eens berenklauw en honden en ga naar afbeeldingen, echt dit wil je niet zo pijnlijk)
Als je de reuzenberenklauw spot en vooral op plekken waar mensen veel wandelen en kinderen spelen mild dit dan bij de gemeente, tegenwoordig hebben we daar een hele mooie app voor ‘buiten beter’ waar je zo’n melding op kan doen.