Je hond in de winter

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 15:35

Onze honden hebben in de winter toch wel enige extra zorg nodig van ons. De winter kan heel mooi zijn voor alles en iedereen mits je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt.

Waar moet je nu op letten bij je hond?

 

*Strooizout/pekel, zodra de wegen weer gestrooid worden met zout/pekel is het belangrijk dat we de pootjes van onze honden goed verzorgen. Voordat we de deur uitgaan even de voetjes insmeren met vaseline of behandelen met de daarvoor bedoelde producten of speciale schoentjes aan. Zodra we thuiskomen even de voetjes afspoelen met lauw water zodat de honden bij het schoonlikken niets van dat alles binnenkrijgen.

 

*Sneeuw en ijs, laat je hond niet teveel sneeuw eten, een keer een sneeuwbal naar hem gooien die hij dan opvangt is niet erg maar niet aan de gang blijven. De kou hiervan is niet goed voor maag en darm, diarree, braken, enz. Als de sneeuw ondanks het insmeren van de voetjes toch klontert tussen de tenen en voetzooltjes trek deze er dan niet uit maar smelt ze in je handen of als je thuis bent zet het voetje in een bakje met lauw water. Bij langharige honden kan je het vele haar rondom de voetjes wegknippen (niet tussen de tenen) zodat er ook al minder in blijft hangen.

Op het ijs laten lopen is ook echt niet aan te raden. De poten kunnen alle kanten op glijden met alle gevolgen van dien. En stilstaan op het ijs is helemaal uit den boze, dan heb je kans dat de zooltjes vast gaan vriezen. Ook kan het zomaar zijn dat het ijs niet dik genoeg is, wat er dan gebeurt kunnen jullie zelf invullen.

                                                                                                  

Warm hebben en houden, laat je hond ook wennen aan de kou. In de herfst al beginnen met wat langere wandelingen, dan stimuleer je de vachtgroei. In de winter dan weer de kortere wandelingen. Oudere honden, puppy’s en honden met een hele korte vacht kun je ook een jasje aandoen. Let ook op de voeding van je hond, ze mogen in deze periode net meer of wat ‘vetter’ calorierijk te eten krijgen, mits je hond ook lekker vaak mee naar buiten gaat. Als ondanks alle voorzorgmaatregelen je hond toch teveel afkoelt hoe zie je dit dan? * Overmatig rillen, * het ademen gaat moeizamer, * de hartslag wordt trager, * de wil om te spelen is er niet meer. Verzorg je hond op zo’n moment, geef hem wat hondensnoepjes daar zitten vaak wat meer vetten en suikers in, breng hem naar een warme omgeving en geef lauwwarm drinken.

 

Verlichting, dan hebben we nog een stukje zichtbaarheid. In de winter hebben we last van donkere dagen en zijn we als deelnemer aan het verkeer niet altijd goed zichtbaar wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Maak het voor jezelf, je viervoeter en de ander veiliger. Doe zelf een reflecterend vestje/hesje om evt. met verlichting, geef je hond een reflecterend vestje of halsband en verlichting om, zo weet je voor jezelf ook als ie een keer los loopt ook waar je hond loopt. Heb je meerdere honden geef ze dan ieder hun eigen kleur lampje. Kortom gezien en gezien worden!

 

Twijfel je over de gezondheid van je hond neem dan altijd contact op met je dierenarts!